,
Her Unprivate Diary :: Eisyah99



heyy peeps!



Hello ! I am the owner of this blog .Faten Nur Aisyah. Harsh word are not allowed here ! If you like this blog please leave your footsteps here . If you don't like this blog just ignore it and press close . Understand ?!

cute silent reader
best view with google chrome
right-click disabled
credits: sha's daughter , AyemRawi
Rumpai Laut :)
Sunday, 24 March 2013 | 0 black mail

Assalamualaikum .
Sekarang nie dah Hot dah kan pasal rumpai laut ? So,hari nie nak story la pasal rumpai laut . Sebelum nie tak de la Hot sangat kan . Dulu aku pegi KK melambak kott benda tuh aku jumpe . Tapi time tuh bongok lagi . Ye la,waktu pegi darjah 5 sekarang dah tingkatan 2 . Tak matang lagi zaman tuh . Tak tahu khasiat nye ape . Buat dunno je laa bile nampak benda tuh . Time tuh murah gile kott rumpai laut . Sekarang,serious mahal gile kott ! Ye la,dah Hot kan . Surela,makin mahal .

Tapi aku beli murah je . 1 kg rm12 . Termasuk postage tau tuh . Murah kan ?! Ye,sangat murah . Tuh yang colour purple . Gred AAA . Yang colour kuning Gred AA tak tau lagi harganye berape sebab dalam proses membeli la nie . Aku tak order kat ternet . Tapi aku order kat mak cik aku yang duduk kat Sandakan,Sabah sane . Yeah,I love her so much ! <3

Dengar cite la kan . Tak tau betul ke tak . Kat KL yang Gred AAA tuh 1Kg RM300 . Mahal gile kan ? Tercengang aku dengar mak aku cakap . Then,dekat Dataran Batu Pahat pulak harganye . 1Kg RM180 . Mak aku cakap mak aku tak pakai rumpai laut nie . Tapi sebenarnye kalau bukak peti ais rumah aku melambak beg plastik rumpai laut . Hah,cukup untuk setahun tahu . Alasan orang yang menjual dengan harga yang mahal tuh . Diorang kate "Harga postage mahal". Ade yang kate "Sekarang kan tengah perang kat sane.Nelayan jarang pergi laut.Susah nak dapat lagi nie".Agak munasabah jugak la kan .

Tapi yang colour purple tuh bau nye sangat hanyir . So,kalau nak hilangkan bau hanyir tuh . Waktu rendam rumpai laut tuh letak la daun pandan . Biar hilang sikit baunye . Waktu rebus tuh,boleh jugak if nak letak daun pandan . Tapikan,even dah letak daun pandan pun,dia tetap bau . Cuma dah kurang sikit la .

Kalau colour kuning tuh biasanya orang gune untuk sapu kat muka . Yang colour purple tuh pulak biasanya untuk diminum dan dimakan . Tapi boleh je kalau nak tampal kat muka . Same je pun . Dua-dua asal rumpai laut jugak kan . Kalau Faten,Faten lagi suka gune yang colour purple untuk tampal kat muka . Faten pun tak tau nape . Padahal,same je colour purple ngan kuning tuh . Susah jadi orang cerewet kan ?! Haha .

Rumpai laut nie banyak khasiatnye . Nak tahu khasiatnye ? Tengok nie . Rumpai Laut Collagen Khasiat Istimewa . Faten malas nak taip . So,bagi link je la ye~

Nie rumpai laut Gred AAA . See? Colour purple kan tuh .

Nie rumpai laut Gred AA . Colour kekuningan gituh .

Rumpai laut yang telah siap dipaketkan . Tapi kat rumah aku paketnya tak macam nie . Nie 100 gram sepaket . Kat rumah aku punya 1Kg satu beg plastik . 

Ok . That's all for today . Wassalam .